Konstterapi på Nimaihuset

Idag så ville jag och Lilja prova något nytt så vi bestämde oss för konstterapi på vårt stammisställe Nimaihuset. Vi var både väldigt nyfikna på vad det kunde vara för någonting. Efter en viss väntan så satte vi igång!!

Först så fick vi se en presentation på engelska (lugn: Lilja fick det översatt) om skillnaden mellan underhållande konst och medveten konst. Skillnaden går i princip ut på att underhållande konst endast är till för att underhålla medan medveten konst har ett syfte----> helt enkelt att medvetet använda sin konst till goda saker, att höja människors medvetande via konst så att de handlar bättre. Ett exempel är ett salsaband som sjöng på en tjufäktningsarena i Sydamerika. Salsabandet sjöng om ekologi och liknande. På läktaren satt 5000 och diggade med. Efter ett tag så släpper arrangörerna ut en tjur och en matador som börjar fäktas. Dottern till en i bandet (hon är även med i bandet) tycker att det är vidrigt och börjar gråta, bandet slutar spela. Sångaren i bandet börjar skälla ut matadoren i mikrofonen för att tjurfäktning är barbariskt. Till sist kommer arrangören ut och försöker dra ner sångaren från scenen, men sångaren knuffar undan honom också och börjar skälla ut honom istället. Han får hela publiken med sig, publiken som hellre vill höra salsa än se på tjurfäktning. Någon dag efter så kommer borgmästaren till salsabandet och berättar att de ska avskaffa tjurfäktning. Detta är alltså medveten konst. 

I alla fall så ska vi dela in pappret i tre delar. På den nedersta delen ska vi måla det vi avskyr mest i hela världen, det som vi bara spyr på. Helt enkelt det sämsta världen har att erbjuda (Till detta så lyssnar vi på hårdrock).


I mitten så ska vi måla våra ambitioner just nu, helt enkelt vad vi i denna stund vill uppnå. (Till detta så lyssnar vi på Svenska Akademin).


På den övre delen så ska vi måla det som är heligast av allt för oss. Till detta så råder tystnad samt en del strömavbrott, (spisen i huset är tjuvkopplad och drar lite för mycket el när det är full aktivitet i huset).


Efteråt så disskuterar vi en del i taget. Man kan dela in en människas agerande i tre olika mode, vilket alla tre är representerade i våra målningar. Den nedre delen är okunnnighetens och går ut på att förstöra, den mellersta är lidelsens som går ut på att prestera och uppnå (välgörenhet här är enbart tillfällig och prestationsfull) och den övre delen är godhetens som enbart hjälper mänskligheten och en själv. Hela grejen är att när du känner till dessa olika delar så kan du fatta beslut utifrån det, du kan välja att inte välja lidelsens väg. Du kan känna för att slå någon, men vet du om att du just då är i okunnighetens stämning så kan du låta bli. Oavsett vilken del som dominerar så är det samma människa och alla har möjlighet till de rätta valen. 

Konstterapin var intressant och givande, inte allt för flummig (minus killen som just nu vill uppnå att andra sinnliga varelsera, aka ufon, ska komma till jorden den 14 okt). Efter terapin så bjöd matlagningskursen på god mat och jag och Lilja stannade som vanligt kvar till sist. 








Kommentarer
Postat av: Sophia

Sv: Som sagt så visste jag ju inte om då att jag var sjuk. Och Tove fyllde år förfan... party

2008-09-26 @ 00:26:23
URL: http://oophi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0